Natuur in beeld, een nieuwe generatie

Een reekalfje van nog geen week oud ligt verstopt tussen de bomen. Fotocredits: Jeroen van Wijk voor Geldersch Landschap & Kasteelen.

Hoewel de weersomstandigheden in de afgelopen weken nog wel eens winters aandeden, met hevige hagelbuien en nachtvorst, is de lente inmiddels toch echt aangebroken. Overal komt de natuur tot leven; de dagen worden langer, zoogdieren laten zich meer zien, vogels zingen uit volle borst, reptielen verlaten hun winterverblijven, insecten vliegen rond en bloemen bloeien! Dit alles dient hetzelfde doel: een nieuwe generatie op de wereld zetten.

Dubbel genieten
Tussen half april en eind mei wordende meeste reekalfjes geboren. Na een draagtijd van bijna 300 dagen bevalt een reegeit doorgaans van een tweeling. Een een- of drieling kan echter ook voorkomen! Direct na de geboorte likt de moeder haar kalf schoon en eet ze de nageboorte op. Het kalf blijft de eerste weken dan ook geurloos, waardoor het beschermd is tegen predatoren als vossen en zwijnen. In deze periode liggen de kalfjes overdag verstopt tussen het hoge gras, struiken of bomen en worden ze enkele keren gezoogd door de moeder. De witte vlekjes op de vacht, die aanwezig blijven tot het kalf zo’n zes maanden oud is, bieden hierbij extra camouflage. Naarmate de kalfjes ouder worden, verlaten ze vaker hun schuilplaats. Steeds beter kunnen de kalfjes hun eigen voedsel zoeken en langzaam maar zeker worden ze minder afhankelijk van hun moeder. Na zes tot tien weken zullen de moeders dan ook niet meer zogen. Toch zal de moeder haar jongen in de gaten blijven houden en bij onraad naar een veilige plek dirigeren. Een kalf blijft ongeveer één jaar bij de moeder.

Zelf een reekalfje zien?
Reeën komen in vrijwel ieder terrein van Geldersch Landschap & Kasteelen voor. Door regelmatig een natuurgebied te bezoeken is de kans om zo’n aandoenlijk kalfje met eigen ogen te zien dus zeer reëel. Wees echter voorzichtig! Tref je een verstopt kalfje aan, geniet dan kort, blijf op afstand , aai ze niet en laat het daarna weer met rust. Zo voorkom je geuroverdracht en verstotingdoor de moeder. En neem het kalfje zeker niet mee, hoe goed de bedoeling ook is! De moeder is altijd in de buurt en zal haar kalf, als de kust veilig is, regelmatig opzoeken. Houd je hiernaast aan alle andere regels in de natuurgebieden gelden. Vooral in de periode dat de natuur haar toekomst veilig moet stellen, is dit van enorm belang. Blijf dus op de paden en houd honden ten alle tijde aan de lijn! Niet alleen voor die schattige reekalfjes, maar voor alle dieren en planten die om ons heen proberen op te groeien. Zo kunnen wij ook in de toekomst blijven genieten van het nieuwe leven in de Kraamkamer van Moeder Natuur.

Jeroen van Wijk is een jonge natuurfotograaf met een masteropleiding in bos- en natuurbeheer. Zes keer per jaar gaat hij voor  Geldersch Landschap & Kasteelen op pad en doet hij door middel van tekst en beeld actueel verslag van het moois dat de natuur in Gelderland te bieden heeft.