Sterkste stijging cybercrime in Gelderland sinds tweede lockdown

Sinds de tweede lockdown is het aantal cybercrime-meldingen flink toegenomen. In Gelderland is deze stijging het sterkst: van september tot en met november verdrievoudigde het aantal meldingen zelfs ten opzichte van een jaar eerder. Dit blijkt uit onderzoek van VPNGids.nl naar de invloed van de lockdowns op criminaliteit, op basis van politiecijfers.

Tijdens de tweede golf registreerde de Gelderse politie (tot nu toe) 252 digitale misdaden waar phishing, helpdeskfraude en vriend-in-noodfraude voorbeelden van zijn. In 2019 ging het in dezelfde periode nog om 76 meldingen. 

Ondanks toename relatief weinig meldingen
Van januari tot en met november 2020 kregen 4,4 op de 10.000 Gelderlanders te maken met cybercrime. Op landelijk niveau waren dit 5,6 meldingen per 10.000 Nederlanders. Ondanks de sterke toename in cybercriminaliteit, komen er in Gelderland dus minder meldingen binnen van cybercrime dan gemiddeld. 

Relatief gezien registreerde de politie het vaakst een cybercrime-incident in Noord-Holland: 9,2 meldingen per 10.000 inwoners. 

Meeste cybercrime-meldingen in Zutphen en Voorst
In Gelderland vallen inwoners van de gemeente Zutphen dit jaar relatief gezien het vaakst in de handen van internetcriminelen. Gedurende 2020 waren hier al 9,2 meldingen van cybercrime per 10.000 inwoners. Ook in Voorst (9), Heumen (8,5) en Wijchen (6,8) zijn per 10.000 inwoners relatief veel cybercrime-meldingen.

Internetmisdaad werd daarentegen het minst vaak gemeld in Rozendaal. Hier vonden in 2020 tot aan november geen incidenten plaats.

Meer cybercrime dan inbraken in 9 Gelderse gemeenten
Mede door de coronamaatregelen lijkt criminaliteit tijdens de tweede golf te verschuiven naar online. In 9 Gelderse gemeenten kreeg de politie zelfs vaker meldingen van cybercrime dan van inbraken. Dit geldt onder meer voor de gemeenten Zutphen, Barneveld en Nijkerk.