Het gaat weer vriezen

In de nacht van zondag op maandag gaat het voor het eerst deze herfst vriezen. Er is weinig wind en onder een heldere sterrenhemel kan de temperatuur volgens MeteoGroup op normale waarneemhoogte (1,5 m) dalen tot onder het vriespunt. Lokaal wordt het -1 of -2 graden. Favoriet voor deze primeur zijn het oosten en noordoosten.

Gisteren passeerde ex-orkaan Lorenzo ons land met daarbij de nodige regen. Regionaal viel meer dan 15 mm in het zuiden van het land. Vandaag verloopt droog en rustig. De zon schijnt geregeld en het blijft droog. Met 14 graden is het iets frisser dan gemiddeld begin oktober.

Morgen, zondag, krijgt vooral de zuidelijke helft van het land met een nieuwe storing te maken. Daar is het bewolkt en regenachtig. In het noorden is het droog en schijnt de zon. Het is dan al fris met 11 tot 13 graden.

Belangrijker is echter dat de stroming noord van het lagedrukgebied naar het oosten draait en koude lucht aanvoert. In de avond en nacht valt de wind bijna weg en in heldere lucht kan het dan flink afkoelen, wat tot de eerste nachtvorst van het seizoen leidt. Op grote schaal daalt de temperatuur tot rond het vriespunt en in het oosten en noordoosten gaat het 1 of 2 graden vriezen. Aan de grond wordt het nog wat kouder. Alleen vlak aan zee blijft het kwik door het relatief warme zeewater ruim boven het vriespunt.

Eerste vorst komt relatief vroeg
Normaal gesproken komt het in oktober tot de eerste nachtvorst, maar gemiddeld gezien is dat pas in de tweede helft van de maand (23 oktober). Dit jaar zijn we er dus twee weken eerder bij. Het wil echter nog niks zeggen over de komende winter. Vorig jaar was de eerste vorst al op 29 september een feit. Helaas voor de winterliefhebbers volgde een uitzonderlijk zachte winter met weinig sneeuw- en ijspret.

In september hebben we al een aantal frisse nachten gehad waarin het tot vorst aan de grond is gekomen. De nachten waren nog te kort voor vorst in de hut op 1,5 m. Het lijkt overigens een eenmalige vorstnacht te worden, want de dagen daarna nemen storingen weer het heft in handen. Het wordt wisselvallig met veel bewolking en regelmatig regenbuien. De wolkenvelden werken als een soort warme deken over het land. Het kan daardoor niet sterk afkoelen. Kouder dan 8 tot 12 graden wordt het niet meer.