De bassen van Canticum zoeken versterking in Gorssel

Het Canticum koor

Gorssel – Zingen is fysiek bezig zijn. Je gebruikt niet alleen je stem, maar je hele lichaam. Daarom zingt Dolf, één van de bassen in Canticum, graag in een koor. Hij is elders altijd met zijn hoofd bezig. Peter, een collega-bas, zingt graag om gezamenlijk iets moois te laten horen. Beiden hebben bewust voor een gemengd koor gekozen, met mannen en vrouwen. Zo’n koor heeft een heel eigen klankkleur. En het is pluriformer en gezellig; eigenlijk dus het echte leven.

We kennen mekaar
Canticum is niet zo’n groot koor, zo’n 30 à 35 mensen. Daardoor leer je elkaar makkelijk kennen. Er heerst een goede sfeer, met tussendoor grappen en kwinkslagen. Mensen voelen zich er op hun gemak. Repetities worden trouw bezocht. Als bassen onderling is het gezellig en er is werkelijk belangstelling voor elkaar.

Iedereen doet mee
Canticum is een enthousiast koor met zowel mensen die goed kunnen zingen, als anderen die minder snel leren. Het vormt een mooie mix, waarin iedereen zich echt inzet voor de muziek. Er wordt serieus gewerkt, maar het ambitieniveau is weer niet zo hoog dat we op onze tenen moeten lopen.
Canticum zingt klassieke muziek, van de Middeleeuwen tot het begin van de 20ste eeuw. Elke keer zingenen ze iets anders. In mei 2020 zingen ze Dido en Aeneas van Purcell (1659-1695). Elke dinsdagavond wordt er geoefend in Gorssel.

Een fijne dirigent
De dirigent, Paulien Roos, speelt hierin een belangrijke rol. Zij weet welk niveau het koor aan kan. Er moet van haar echt gestudeerd worden, maar ze kan ook heerlijk relativeren. Zij neemt de tijd om stukken goed in te studeren en je kan veel van haar leren.

Kom kijken zonder verplichtingen
Wie wel eens wil kijken of zingen hem ligt, kan gewoon zo’n vijf keer komen luisteren en meezingen. Dat geeft je de tijd om te ontdekken of dit koor en deze muziek bij je passen.
Er is geen ervaring als zanger nodig. Ook noten lezen is geen must. Je kan thuis de muziek oefenen met midi-files van het internet, waarop je alleen je eigen stem hoort. Zo krijg je langzamerhand in de vingers hoe de toon loopt en welke tempowisselingen er zijn.
Als je besluit te blijven bekijkt de dirigent in een stemtest wat de kwaliteit van je stem is en hoe jouw stem het beste gemengd kan worden met die van de andere bassen.

Kom het eens gewoon proberen!
www.canticumgorssel.nl

Voor projectleden (mannenstemmen) is er nog de mogelijkheid om mee te zingen met de mis in D op. 86 van Dvoṙák, het Pater Noster van Vasks en stukken van Mendelssohn voor de uitvoering op 10 november.