Historische hitte: nationaal record na 75 jaar gesneuveld

Na bijna 75 jaar is het all-time Nederlandse warmterecord zojuist verbroken. In Gilze-Rijen steeg de temperatuur iets na 15 uur naar 39,1 graden. Dat is het voorlopige maximum, de temperatuur kan straks nog iets hoger worden. De 38,6, gemeten in Warnsveld in 1944, is daarmee niet meer de hoogste temperatuur ooit gemeten.

Net als in de zomer van ’44 hebben we te maken met uitzonderlijke, extreme hitte deze dagen. Ook vandaag kan de temperatuur nog verder stijgen. Morgen lijkt het op veel plaatsen zelfs nog iets heter worden. De kans is vrij groot dat het kersverse record dan nogmaals verscherpt wordt. Ook vrijdag kan nog een extreem hete dag worden.

Per post
Het was de Gelderse huisarts Jan Thate die op 23 augustus 1944 in zijn tuin in Warnsveld een temperatuur van 38,6 graden waarnam. Hij schreef het op en zijn rapportage kwam later per post bij het KNMI terecht, dat het record na nader onderzoek aan hem toekende.

Buitenbeentje
Dat het record uit augustus 1944 zo lang is blijven staan, is uitzonderlijk. Zeker omdat de daglengte in augustus een stuk korter is dan nu. Ook vergeleken met de landen om ons heen is Nederland een buitenbeentje, want in West-Europa zijn de alltime hitterecords bijna allemaal in deze eeuw verbroken, de meeste zelfs in de laatste 4 jaar. Op dit moment staat een aantal van die records overigens opnieuw op de tocht.

Nachtrecord?
Er komen ook enkele flink warme nachten aan. Het record voor de hoogste minimumtemperatuur ooit gemeten komt ook in zicht. Op 27 juli 2018 werd het in het Gelderse Deelen niet kouder dan 24,4 graden. In de nacht naar vrijdag is het mogelijk dat de minimumtemperatuur ergens in Nederland daar boven blijft.