Nieuwe kans op all-time hitterecord

Precies een jaar na de recordhitte van juli 2018, kan Nederland zich weer opmaken voor extreem hoge temperaturen. Het warmterecord uit 1944 van 38,6 graden in Warnsveld, nooit zijn hogere temperaturen gemeten op een officieel meetstation, komt volgens MeteoGroup zelfs opnieuw in het vizier.

Alles heeft te maken met ontwikkelingen die nu al gaande zijn. Een groot hogedrukgebied, ten westen van Afrika op de oceaan, krijgt in de loop van dit weekend een eerste uitloper richting Europa. Vervolgens ontstaat daaruit boven ons continent ook een groot hogedrukgebied. Met tegelijkertijd langs de flanken ervan bij ons aanvoer van hete lucht. Extreem hete lucht zelfs.

Extreem hete lucht

De meeste computermodellen berekenen woensdag temperaturen tussen 32 en 37 graden. En donderdag waarden tot 38 graden. De in de modellen aangevoerde luchtsoort is zelfs zo heet, dat het kwik normaal gesproken onder de getoonde omstandigheden zelfs nóg iets hoger zou uitkomen.

Onzekerheid
In werkelijkheid is de verwachting momenteel wel iets onzekerder dan de berekeningen aangeven, omdat donderdag nog 5 dagen ver weg is. En dergelijke extreme omstandigheden vrijwel altijd leiden tot plotselinge wijzigingen in de atmosfeer boven West-Europa. Er zijn al signalen dat er in West-Frankrijk mogelijk op grote schaal een zeewind gaat opsteken, die niet lang daarna ook bij ons koelere lucht doet binnenstromen. Iets wat we wel vaker zien in dit soort extreem hete situaties. Dat gebeurde ook bijvoorbeeld tijdens de ook al zo warme periode, eerder deze zomer, eind juni. Desondanks werd het voor het draaien van de wind nog wel heet: 36,5 graden in Hupsel. Het all time temperatuurrecord van 38,6 graden bleef dus echter gemakkelijk staan.

Nieuwe reële kans
Veel computerberekeningen zijn niet fijnmazig genoeg om een dergelijk ‘risico’ zo ver van te voren al goed op te pakken. Maar dat we extreme hitte voor de kiezen krijgen deze week, met temperaturen tot ruim boven de 35 graden, is wel duidelijk. En een nieuwe reële kans dat het all-time temperatuurrecord uit 1944 benaderd wordt, die is er zeker.