Start zwemseizoen in de zwemplassen

Regio – Dinsdag 1 mei, start het zwemseizoen voor zwemplassen in oppervlakte wateren. Zwemmen betekent plezier voor jong en oud en is ook gezond. In Gelderland is een groot aantal officieel aangewezen locaties waar je kan zwemmen. Aangezien er ook risico’s zitten aan zwemmen in oppervlaktewater, komt de provincie Gelderland bij de start van het zwemseizoen 2018 met de volgende tips en informatie.

Aangewezen zwemlocaties

Zwem uitsluitend in aangewezen zwemlocaties. Op deze locaties wordt de waterkwaliteit, veiligheid en hygiëne periodiek gecontroleerd. Alle officieel aangewezen zwemlocaties zijn te herkennen aan een blauw informatiebord van de provincie. Op het bord staat een plattegrond met daarop de zwemzone en de plaats van een aantal voorzieningen. Is er iets met waterkwaliteit, veiligheid of hygiëne niet in orde dan wordt dat op deze borden aangegeven.

Op deze informatieborden wordt de zwemwaterkwaliteit van het gebied weergegeven in een klasse. De indeling van zwemwateren in verschillende klassen (uitstekend, goed, aanvaardbaar en slecht) gebeurt op basis van de waterkwaliteit over de afgelopen vier jaar. Dit kan afwijken van de actuele waterkwaliteit. Bij de klasse “slecht” lopen mensen in verhouding een groter risico ziek te worden door het zwemwater dan bij de klasse “uitstekend”.

Dit systeem is in alle Europese landen ingevoerd. Het is de bedoeling dat het publiek hiermee beter geïnformeerd wordt over eventuele gezondheidsrisico’s van zwemmen in open water.

Zwemwater.nl

Op de landelijke site www.zwemwater.nl staat actuele informatie over alle aangewezen zwemwaterlocaties in Nederland Actuele informatie is ook te vinden op teletekst pagina 390 van Omroep Gelderland.

Zwemmersjeuk

Zwemmersjeuk wordt veroorzaakt door een parasiet van watervogels. Deze parasiet komt via de uitwerpselen van watervogels in het water terecht. Uit de parasieteitjes komen vervolgens larfjes die op zoek gaan naar watervogels en dringen via de huid of poten naar binnen. Als de larfjes met een zwemmer in aanraking komen, proberen zij de huid van de zwemmer binnen te dringen. De larfjes worden direct door het menselijke afweermechanisme onschadelijk gemaakt. Bij veel mensen ontstaat hierdoor een soort allergische reactie. Dit kan zich bij een eerste contact uiten in lichte jeuk en kleine rode vlekjes. Bij herhaalde blootstelling ontstaan rode vlekjes, die later overgaan in grotere hardere zwellingen van één tot drie centimeter doorsnede. Het jeuken is zeer intens. Binnen een week verdwijnen de bultjes en de jeuk weer en de huid herstelt zich volkomen. De aandoening is hinderlijk, maar verder onschuldig.

De aanwezigheid van deze parasiet is een normaal natuurlijk verschijnsel. Met de reguliere zwemwateronderzoeken kunnen de parasieten niet aangetoond worden. Daarom is het niet mogelijk om vooraf te waarschuwen. Zwemmers kunnen zelf de kans op huidirritatie met de parasiet verminderen door niet te zwemmen in de buurt van veel waterplanten of riet omdat daar veel larfjes kunnen zitten. Ook is het aan te raden na het zwemmen direct goed af te drogen en droge kleding aan te trekken.

Blauwalgen

Onder invloed van wind kan er ophoping van blauwalgen plaatsvinden in een gedeelte van het zwemwater. Dan ontstaat een groene of groenblauwe olieachtige laag die op het water drijft. Er wordt voor gewaarschuwd om niet door deze drijflaag heen te zwemmen en er geen kinderen in te laten spelen. Deze blauwalgen kunnen huid-, maag- of darmklachten veroorzaken.

Ziekte van Weil

De ziekte van Weil komt gelukkig maar zelden voor en wordt veroorzaakt door een bacterie die zich verspreidt via de urine van bruine ratten. Besmetting kan zowel in het water als op de oever plaatsvinden. Besmetting vindt plaats via wondjes in de huid of via de slijmvliezen. De ziekte kan mild verlopen, maar ook ernstige klachten geven zoals hoge koorts , koude rillingen, hoofdpijn, diarree en spierklachten . De verschijnselen treden gemiddeld op binnen vijf tot veertien dagen na de besmetting. Het is aan te raden om bij deze verschijnselen zo snel mogelijk een arts te raadplegen want de ziekte kan ernstig verlopen.

Met de reguliere zwemwateronderzoeken kunnen de bacteriën niet aangetoond worden. Daarom is het niet mogelijk om vooraf te waarschuwen. Ga dus niet zwemmen als je en verminderde weerstand of wondjes hebt en zorg dat je geen water binnen krijgt tijdens het zwemmen.

Zwemmen in de rivieren

Bij hoge zomerse temperaturen trekken mensen ook naar de vele strandjes langs de grote rivieren als de Waal, de Rijn, de IJssel en de Maas. Het zwemmen in de grote rivieren, maar ook in kanalen, kan echter levensgevaarlijk zijn. De provincie en Rijkswaterwaterstaat waarschuwen voor de grote risico’s die het zwemmen in de rivieren met zich meebrengt. Met deze waarschuwing hopen we zoveel mogelijk ongevallen te voorkomen.

Eigen risico

Zoals aangegeven adviseert de provincie om uitsluitend in aangewezen zwemlocaties te zwemmen. Zwemmen blijft overigens altijd op eigen risico.

Meer informatie over zwemmen in oppervlakte water kun je vinden opwww.zwemwater.nl.