Eindelijk glasvezel in buitengebied Lochem

cable drums with orange fiber cable on it

Lochem – Het buitengebied van de gemeente Lochem krijgt in 2018 glasvezel. Op 31 januari starten de voorbereidingen en de aanleg begint na de zomervakantie van 2018. Wethouder Bert Groot Wesseldijk: “Na jarenlange voorbereiding en onderhandelingen ben ik enorm blij dat we nu eindelijk snel en betrouwbaar internet voor iedereen in het buitengebied weten te realiseren”.

Aanvankelijk koos de gemeente ervoor om zelf een buizenstelsel voor glasvezel aan te leggen om de telecommarkt in beweging te krijgen. CIF (Communicatie Infrastructuur Fonds)  heeft de gemeente nu een concreet aanbod gedaan om iedereen in het buitengebied op glasvezel aan te sluiten die zich daarvoor aanmeldt, mits er nog geen glasvezel of coax aanwezig is. Dat betekent dat de gemeente niet hoeft te investeren in een buizenstelsel.

Kosten
Elke inwoner die zich aanmeldt gaat voor een glasvezelaansluiting € 12,50 per maand of eenmalig
€ 1.600 betalen, naast de reguliere abonnementskosten voor telefonie, internet en tv. Iedereen betaalt dus hetzelfde. Adressen die ver van de openbare weg liggen hoeven geen extra kosten te betalen.

Inschrijving

Voorwaarde voor de aanleg is dat bij de inventarisatie van belangstellenden (vraagbundeling) dit voorjaar minimaal 50% van de inwoners en bedrijven in het buitengebied zich inschrijft.

Planning

“Er gaat geen week voorbij of ik wordt aangesproken over de noodzaak van snel internet voor het buitengebied. Digitale bereikbaar is cruciaal voor de leefbaarheid en bedrijvigheid op het platteland. Daarom zetten we er met elkaar de schouders onder om te zorgen dat we de 50% deelname halen”, aldus Groot Wesseldijk. De aftrap is op 31 januari 2018. Tijdens deze bijeenkomst zullen dorpsraden en andere belangengroepen informatie krijgen over de vraagbundeling. De vraagbundeling begint eind februari en wordt in mei afgerond. Bij voldoende deelname zal de aanleg direct na de zomervakantie van 2018 beginnen en gereed zijn voor de zomer van 2019.