​Ondernemers nemen een kijkje in gevangenis van Zutphen

Zutphen – “Ik heb een fout begaan waarvoor ik gestraft ben, maar maakt me dat een minder mens? Nu ben ik weer goed bezig en wil ik graag aan het werk. Ik vind dat ik een tweede kans verdien.” Aan het woord is Mark, gedetineerde in de Penitentiaire Inrichting (PI) Achterhoek in Zutphen. Hij moet nog een tijdje zitten, maar is nu al binnen de gevangenismuren aan het werk. 
Mark vertelt zijn verhaal aan een groep van bijna tweehonderd ondernemers die op maandag- en donderdagavond een kijkje ‘achter de tralies’ nemen. Een unieke mogelijkheid, georganiseerd door Ondernemers in Bedrijf in samenwerking met de PI Achterhoek. Voor ondernemers een mogelijkheid om eens te zien hoe dat is, in een gevangenis, of het echt ‘geen hotel’ is en hoe gevaarlijk de boeven zijn. Maar vooral om te ontdekken wat ondernemers en gedetineerden elkaar te bieden hebben. 

Re-integratie

De gevangenis is er niet alleen om veroordeelden te straffen en op te sluiten. “Een belangrijke taak is ook ervoor te zorgen dat de gedetineerden na het uitzitten van hun straf weer integreren in de samenleving. En dat we ze hier niet meer terugzien”, licht plaatsvervangend vestigingsdirecteur Elise Beltman toe. Om die reden werken veel gedetineerden al tijdens hun straf, bij het productiebedrijf In-Made van de gevangenis. Gedetineerden maken er pallets en schuttingen, ze doen inpakwerk, en doen aan metaalbewerking. Ze kunnen er een schoonmaakcertificaat halen, een lasopleiding volgen of een heftruckdiploma halen. Gevangenen doen werkervaring op en wennen aan een vaste dagindeling. Dit vergroot hun kansen op de arbeidsmarkt. Zo werken ze letterlijk aan een succesvolle re-integratie in de maatschappij. 

Voor ondernemers een kans om productiewerk aan In-Made uit te besteden tegen relatief lage kosten. Danique Lotgering van De Zuivelhoeve in Zutphen voelt er wel voor. “Wij hebben altijd ontzettend veel inpakwerk. Extra veel in december, als de kerstpakketten ingepakt worden. Ik denk dat onze klanten het geweldig vinden als ze weten dat onze kerstpakketten door gedetineerden worden ingepakt, omdat we deze gevangenen daarmee een tweede kans geven.”

Supergemotiveerd

Ook Kenneth doet een beroep op de ondernemers om hem een nieuwe kans te geven. “Ik ben supergemotiveerd, ben niet bang om hard te werken en ik ben een echte entertainer, zoals je ziet”, pitcht hij zelfverzekerd. “Wat ik van jullie nodig heb: tips en adviezen over hoe je een eigen onderneming runt, en hoe je je personeel motiveert. En een werkplek, als ik over zeven maanden vrij kom!”

Verbinding

Chanti Janssen van Ondernemers in Bedrijf gelooft in de kracht van ondernemers en spreekt hen daarop aan. “Wat kun jij nu bieden om deze gedetineerden te helpen om straks weer volwaardig deel uit te maken van de maatschappij?” 

Ondernemers hebben veel te bieden: sommigen kunnen gedetineerden coachen door kennis en ervaring te delen. Anderen hebben mogelijk werk(ervarings)plekken of kunnen werk uitbesteden aan In-Made. De verbindingen die worden gelegd, reiken deze avonden over gevangenismuren heen.